Zdravá školní kuchařka (otištěno Petrovický zpravodaj)

Úvod / Zdravá školní kuchařka (otištěno Petrovický zpravodaj) - 10.4.2016

  Září je měsíc, ve kterém něco končí – astronomicky končí léto a něco začíná – nový školní rok. Ve škole v Lesonicích jsme zahájili školní rok 2015/2016 přivítáním už 24 žáků, z toho rekordně osm prvňáčků. Slavnostní řeči se ujal starosta Lesonic Pavel Herman a přivítat žáky přišla také starostka Petrovic Irena Závišková. Děkujeme.

Na žáky čekalo překvapení v podobě nového sociálního zařízení a nové jídelny. Přes prázdniny probíhala poměrně rozsáhlá rekonstrukce, a přestože se chvílemi zdálo, že je nemožné stihnout práce do začátku školy, tak vše dopadlo dobře. Starosta Pavel Herman dohlížel na veškeré práce a patří mu velké poděkování. A že školní prostory čekaly na děti v čistotě a voněly novotou, je zásluhou Jarky Fialové a Lenky Záviškové. Děkujeme.

Takový počet dětí si zasluhuje, aby škola měla svoje webové stránky. To se také splnilo. Přes prázdniny vznikaly oficiální webové stránky školy www.malotridkalesonice.cz. Byly spuštěny prvního září 2015. Jejich cílem je informovat veřejnost o činnosti školy, o formách a metodách výuky. Najdete zde textové zprávy z různých akcí, fotogalerii, videa, dozvíte se např., co je ŠkoDiL.

Hned prvního září jsme přivítali i rodiče na třídní schůzce a mimo organizačních záležitostí byli seznámeni s projektem „Zdravá školní kuchařka“. Cílem projektu je, aby děti získaly představu, co je „zdravá“ strava, aby si uvědomovaly, co jí, aby si jídla vážily a rozšířily si znalosti o chutné pokrmy svých spolužáků.

malotřídka1

Druhotným cílem je rozvíjení dovednosti jídlo si sami připravit a umět popsat postup a způsob přípravy podle daných kritérií: – musí obsahovat naše sezónní ovoce nebo zeleninu – nesmí obsahovat cukr, uzeniny, polotovary a musí žákovi chutnat. První část projektu byla zaměřena na přípravu snídaně nebo svačiny. V předposledním zářijovém týdnu se konala prezentace jídel s ochutnávkou po ročnících. Každý žák ústně seznámil všechny s názvem receptu, obsahem a postupem, následovala společná ochutnávka. Celá první část projektu byla zakončena pozváním babiček a dědečků do školy za účelem oslavy Dne seniorů,

malotřídka 2

29. 9. 2015. Děti znovu donesly svoje jídla, posadily se za stolky a vyprávěly návštěvám, co a jak připravily.

Z našeho úhlu pohledu se celá I. část projektu podařila.  Viděli jsme, jak se žáci od první      do páté třídy postavili zodpovědně ke svým prezentacím. Bylo vidět, že ví, o čem mluví, a že je to baví – při jejich prezentaci pokrmů jsme si připadali, jak u televizních pořadů o vaření. Přemýšleli, co je zdravé a co nezdravé – Beník Gaiger nás poučil, abychom si nekupovali švestky v obchodech, protože tam jsou „fujtajblový“, něčím postříkaný, že nejlepší švestky jsou z jejich stromu. Všichni si vzájemně naslouchali, hodnotili si mezi sebou svoje jídla, podporovali se. Byla na nich vidět radost z výsledku. Po ukončení návštěvního dne babiček a dědečků sdělovali svoje dojmy: …to byl bezvadný pocit, jak jsem měl najednou vyprávět dospělým osobám, co jsem uvařil – líbilo se mi, jak říkali, že jim moje jídlo chutná – ode mne chtěla jedna paní recept, že si to taky uvaří, atd. V návštěvní knize jsou zapsány věty: „Jako vždy, Lesoňáci nezklamali, bylo to výborné! Všechny děti chválím, bezkonkurenční, báječné! Prima bez chyb! Všechny výrobky byly moc dobré! Děkujeme…“

Za celým úspěchem hledejme rodiče, kteří se pustili do hledání receptů, svoje děti připravili k profesionálnímu výkonu a vyrobili dvakrát pokrmy pro všechny děti a návštěvu. Děkujeme. Některé maminky napsaly do emailu zpětnou vazbu k první části projektu. S jejich svolením otiskujeme:

Za projekt o zdravé stravě jsem moc ráda. Myslím, že je to pro děti velice přínosné do budoucna. A i já jsem za nové recepty ráda – např. mě ani nenapadlo, že by dětem chutnal těstovinový salát, ale ten od Honzíka Hladíka byl prý tak dobrý, že jsme ho hned další den dělali velkou mísu. Beník byl z vaření a psaní receptu nadšený, vaření se nemohl dočkat, moc si to užíval a těšil se, až se o recept podělí s ostatními. Už se těšíme na další část projektu. Helena Gaiger

U nás doma nastala tak trošku změna. Pavlínka zjistila, že v kuchyni se nemusí vařit jen          z donucení, ale i pro radost. Vyměnili jsme si role, ona byla šéfkuchař a já pomocník a moc jí to bavilo. Líbil se mi její zodpovědný přístup, všechno přesně podle receptu. Měla velkou radost, že se z jejího tácku všechno snědlo a asi to chutnalo. Mně třeba zase překvapilo to, že chválila jídla od spolužáků, která by doma nedala do pusy, např. kozí sýr. Myslím, že nápad paní ředitelky se povedl. Jaroslava Fialová

Dobrý den, paní ředitelko!

receptOd prvního září, co jste nám  řekla o zdravé školní kuchařce, jsem přemýšlela, co vařit, aby to těm mlsounům chutnalo. Hledali jsme na internetu. Honza měl hned jasno: „Budu dělat ten dobrý salát z těstovin.“ Tak jsem s ním souhlasila. Ale co Petr? To je taková mlsná kozička.

Řekla jsem si, že uděláme něco sladkého, to on má rád. Našla jsem recept  na štrůdl                z ovesných vloček. No hurá, je to zdravé a štrůdl má rád. Tak jsem to vyzkoušela, jestli to bude k jídlu, no a nebylo – dostaly to slepice. Pak jsem našla recept na banánové palačinky a snědly je slepice. Tak jsem se už naštvala a Petr říká: „Mami, uděláme pomazánku, ale musí tam být mrkev.“ No a výsledek jste už chutnali.

A jaké bylo vaření? Nejdřív psaní receptů, to bylo v pohodě, pak jsem Honzovi řekla, že musí  suroviny napsat v angličtině a začal se rozčilovat, ale nakonec napsal. No a psaní receptu na „čisto“? Hrůza! Asi sedmkrát to musel přepisovat, jak to měl naškrábaný. Samotné vaření už bylo v pohodě. Moc rádi mě pomáhají v kuchyni a Honza už i sám upeče nějakou buchtu nebo bábovku.

Dneska jsme připravovali na zítřejší ochutnávku pro babičky a dědečky a  byla jsem překvapená, jak se toho ujali. Petr si všechno dělal sám -očistil a nastrouhal mrkev atd…než jsem se nadála, měl pomazánku hotovou. Honza si také dělal dost sám. Jen mají strach, aby to těm babičkám chutnalo.

No a co dodat na závěr? Už budu hledat nějaké zdravé recepty na vánoční cukroví.

Dopsáno po návštěvě babiček a dědečků ve škole 29.9.2015:
  senior Musím vám také napsat, že máte velkou pochvalu za dnešní den od naší babičky a její kamarádky paní Ryšavé. Byly opravdu moc nadšené a velice se jim to ve škole líbilo. Nejen ta skvělá ochutnávka, ale i opravená škola – toalety, kuchyně a také školní zahrada.           Jana Hladíková

Dobrý den, co na to říct. Když vidíte, jak je dítě šťastné, a jak se těší do školy, myslím není     k tomu co dodat. Myslím, že tento projekt byl velice dobrý nápad. Zpočátku jsem byla sice vyděšená, než jsme dostali bližší instrukce. Dalo nám trochu práci vybrat nějaký recept. Hlavně v kombinaci, že má chutnat a ještě musí dítě znát ingredience. Protože doma se občas snažím rodinu ošálit. A až mi řeknou, že to chutnalo, prozradím, co jsem tam dala. Nápodobně to bylo i s tak jednoduchým receptem jako je mrkvový salát. Vzhledem k tomu, že se nesměl použít cukr, jsem zvolila med, který Monika nejí – když o tom neví, nemá s tím problém. Takže jsem musela mrkvový salát udělat na zkoušku – prvně ochutnat a pak teprve s pravdou ven. Takže u nás doma úspěch – mrkvový salát s medem můžeme.
Občas přednáším a mám teda, přiznám se, pokaždé děsnou trému. A když ty děti musely ještě recept popsat – obdivuji je. Klobouk dolů. Jsem opravdu hrozně moc, moc šťastná, že jsem si doma prosadila, že to nějak uděláme a dáme Moniku do školy do Lesonic. Starší syn chodil do Krumlova – takže mohu porovnat. Takže opět děkuji, co pro naše děti děláte. Přeji vám hodně spokojených rodičů a dětí. Monika Zedníková

zedníková

Nás s Radečkem práce velice bavila. Poprvé a včera podruhé v životě jsem mu svěřila do ruky nůž. Bála jsem se, že bude bez prstů, ale krájel jako profesionál! Příprava jídla ho tak nadchla, že mi teď v kuchyni hodně pomáhá!

Recept na želví dort jsem dostala od sestry, prý Radečkovi moc chutnal a je tak jednoduchý, že ho zvládne připravit sám. Já totiž pořádně ani nevím, co je to zdravá výživa. Takže pro nás oba to byla premiéra. Poprvé jsme zapomněli dát do misky potravinářskou folii, takže jsem celou noc nespala a pořád myslela na to, jak to dostaneme z misky dolů. Nakonec pomohl tupý nůž a trošku to odlepit od stěn. Pak už šel lehce vyklopit. Pár vrstev jsme zapomněli posypat grankem, ale myslím, že to dopadlo na poprvé celkem dobře.

Hlavička želvičky i nožičky měly být také z kiwi, jenže než jsme se dostali k finálním úpravám, tak kiwi zmizelo hluboko Radečkovi v bříšku. Tak nastala improvizace v podobě citrónu a banánu, který jsme díky Bohu měli doma. 

Včerejší přípravy se zúčastnil i mladší synek, takže jsem kiwi a piškotků musela nakoupit trošku víc. Tentokrát se nechal Radeček zase moc unést a grankoval a grankoval, až myslím přegrankoval. Opět na finální úpravu kiwi nezbylo a ani citrón s banánem nebyl po ruce, tak nám tentokrát posloužilo jablko. Ale na potravinářskou fólii jsme nezapomněli. Takže já Vám chci tímto poděkovat, protože mám teď skvělého pomocníka v kuchyni! Bohužel nám nějak uniklo to, že nemá být tropické ovoce. (Tak se moc omlouváme a napříště se polepšíme).

Jelikož jsem se stala brzy maminkou, tak babičky seniorky a dědečky seniory nemáme. Všichni stále pracují a bohužel se nebudou moci zúčastnit. Ale aby to nebylo našemu prckovi líto, tak přijdu já s jeho bráškou ochutnat ty dobroty. Už se moc těšíme a necháváme si prázdná bříška. S pozdravem Petra Tréšková

zedniková

Moc jsme si to s Míšou užili. Babička nám hodně pomáhala. Míše si vzala k sobě a krok po kroku mu pomáhala s pomazánkou. Je to určitě pro ty děti nový zážitek a hlavně se naučí nové chutě, které ještě neznají. Jaroslava Procházková

Děkujeme za průběžné zprávy ze školy. Projekt Zdravá škola se nám líbí. Nejprve jsme vybírali, jaký recept zvolíme. Jsem ráda, že se Patriček o projekt sám aktivně zajímal. Připravil si všechny suroviny, jablíčka, broskev a oříšky má ze zahrádky. S mojí pomocí se pustil do díla. Měl radost ze své práce a pak jsem ráda i já. Také se mi líbí, že se děti učí prezentovat svoji práci. Děkujeme za příjemné chvíle. Lenka Závišková

Děkuji žákům za skvělé výkony, rodičům za spolupráci a hostům za návštěvu školy a ochutnávku receptů 29. 9. 2015.

Začátkem září jsme byli pozváni do doškové chalupy v Petrovicích na zážitkový program „Podzimní sklizeň darů země“. Všichni jsme se moc těšili a skutečně jsme si program užili. Děkujeme.

Přejeme všem krásný podzim.

Za všechny ze ZŠ Lesonice, Emilie Mácová, ředitelka školy.